Levi och Jack http://leviochjack.se En liten blogg om våra tvillingar som drabbats av tvillingtransfusion Wed, 15 Apr 2015 12:59:28 +0000 sv-SE hourly 1 The End http://leviochjack.se/2015/04/15/the-end/ http://leviochjack.se/2015/04/15/the-end/#comments Wed, 15 Apr 2015 12:59:28 +0000 http://leviochjack.se/?p=212 Read more »]]> Alla älskar lyckliga slut. Och det här blir mitt sista inlägg i denna blogg. Den kommer dock finnas kvar eftersom jag minns att jag letade som en galning efter info om TTS, eller någon som varit med om detta, men det fanns nästan ingenting på svenska. Nu kan kanske andra som drabbas läsa om vår resa, men förhoppningsvis få ett lyckligare slut än vad vi och våra tvillingar fick.

Nu har det gått drygt ett och ett halvt år sedan oktober 2013 när vi sa hej då till våra barn som inte fick bli.

I dag är vi föräldrar till en fantastiskt fin liten pojke som precis fyllde tre månader. Han heter Jack. Helt enkelt för att det fortfarande är ett av de två finaste namnen vi vet. Efterlängtade barn – dig ska jag älska resten av mitt liv!

IMG_9545 ]]>
http://leviochjack.se/2015/04/15/the-end/feed/ 1
Vecka 19 http://leviochjack.se/2014/08/12/vecka-19/ http://leviochjack.se/2014/08/12/vecka-19/#comments Tue, 12 Aug 2014 11:00:38 +0000 http://leviochjack.se/?p=207 Idag var vi på ultraljud hos barnmorskan. Den här gången är det bara en.

v19 ]]>
http://leviochjack.se/2014/08/12/vecka-19/feed/ 6
Lugnare http://leviochjack.se/2014/02/24/lugnare/ http://leviochjack.se/2014/02/24/lugnare/#comments Sun, 23 Feb 2014 23:38:34 +0000 http://leviochjack.se/?p=202 Read more »]]> Jag känner att jag måste släta över mitt senaste inlägg. Det ger mig ångest och om det är något jag inte behöver så är det mer av den varan. Trots att jag menade varje ord när jag skrev det och trots att det var skönt att låta ilskan pysa ut med varje bokstav. Det är väl så med ångest och sorg. Man ler och skrattar men under ytan så bubblar det och skaver och ibland blir det för mycket som bara måste få komma ut.

Det är ju ingen idé att vara arg på världen för det är inte världens fel. Det bara blev.

]]>
http://leviochjack.se/2014/02/24/lugnare/feed/ 3
En hälsning till er och ilska http://leviochjack.se/2014/02/22/en-halsning-till-er-och-ilska/ http://leviochjack.se/2014/02/22/en-halsning-till-er-och-ilska/#comments Sat, 22 Feb 2014 15:33:14 +0000 http://leviochjack.se/?p=200 Read more »]]> Hej Jack och Levi! Ni två med världens finaste namn som aldrig fick bli. I dag är det ert bf (beräknat förlossningsdatum). Om allt hade gått bra så hade ni i och för sig redan fötts eftersom enäggstvillingar förlöses senast i vecka 38. Vi hade nog redan varit hemma alla fyra och jag och er pappa skulle förmodligen vara trötta och alldeles överväldigade av ansvaret, men jag är övertygad om att vi hade varit SÅ glada. Jag hade pussat på era små fötter och luktat er i nacken. Tittat på er i timmar och undrat vad ni skulle bli. Matat, tröstat, bytt blöjor. Livet hade varit upp och ner men ändå helt rätt. Jag är så ledsen att vi inte fick chansen. Så ledsen att ni inte fick bli.

Och när jag tänker på att ni skulle ha varit hos oss NU så känns det på samma gång så overkligt, sorgligt, orättvist och så jäkla… ja, jag vet inte…men jag är så arg. Jag är så arg på världen. På det mesta i den och på de flesta runt omkring mig. Allt irriterar mig och det mesta känns meningslöst. Och att tro att det finns något som kallas rättvisa i livet är bara så otroligt naivt. HA!

Jag tänker väldigt ofta på den här bloggen, men vet inte vad jag ska skriva längre. För nu handlar det om framtiden. Vad som kommer härnäst. Och där finns inga svar. Inget facit. Den där förbannade ovissheten igen och hur den tär på oss. Och jag känner mig rätt dum. Och otroligt naiv. När jag skulle föda er så tröstade jag mig med att vi kunde försöka igen snart. Inbillade mig att jag skulle vara gravid igen inom tre månader eftersom det gick så lätt första gången. HA! Så sjukt naiv.

Men det kanske var bra att jag trodde det då, för hade jag vetat att de följande månaderna skulle vara en ständig berg-och dalbana mellan hopp och förtvivlan så hade jag kanske inte orkat. För jag har verkligen insett nu att det här med att få barn kan ta tid. Lång tid. Jag kommer inte bli gravid snabbt för kroppen lever sitt eget liv helt plötsligt med ägglossningssmärtor utan ägglossning, överhoppad eller väldigt sen mens utan att vara gravid (jaha, kan det vara så?!) och ständigt denna BESVIKELSE och känslan av att vara GALEN eftersom jag samtidigt får en massa graviditets-symptom. Och HUR kan jag fortfarande producera bröstmjölk?! Detta dagliga hån. HA!

Så nu tar vi en paus. För jag orkar inte mer just nu. Så förvänta er inget lyckligt slut och nån jävla bild på ett positivt graviditetstest den närmsta tiden. Jag ger upp. Måste hitta tillbaka. Måste bli glad igen – eller i alla fall inte så arg. Måste få KÄNNA att jag bara är mig själv. Måste få VETA att jag inte är galen. Måste få VETA att jag inte offrar något i onödan för att jag KANSKE är gravid. Måste få slippa BESVIKELSEN. Vill inte leva ett liv som styrs utifrån tvåveckors-perioder (ni som någon gång försökt bli gravida fattar vad jag menar).

För just nu känns det som att jag tillhör skaran av ofrivilligt barnlösa, även om de par som hållit på i fler år förmodligen tycker att det är ett hån. Men tiden bara rinner i väg. Maler på. Glider mig ur händerna. Jag fyller snart 31, är inte gravid, och vill gärna ha fler än ett barn. HA! Som att barn är något man skaffar när man vill. Så naiv.

Nej, det funkar inte så för alla, även om man inte tror att det ska hända en själv. Om det är något jag tvingats till av allt det här så är det ödmjukhet. Och vetskapen om att det inte finns något som heter rättvisa.

]]>
http://leviochjack.se/2014/02/22/en-halsning-till-er-och-ilska/feed/ 0
Motstånd http://leviochjack.se/2013/12/09/motstand/ http://leviochjack.se/2013/12/09/motstand/#comments Mon, 09 Dec 2013 18:07:15 +0000 http://leviochjack.se/?p=196 Read more »]]> Bilderna som sjukhusfotografen tog har kommit. Jag vågar inte öppna kuvertet. Vet inte varför, jag har ju sett dem i verkligheten och vi har ju massor av egna bilder. Men det tar emot.

Det är mycket som tar emot nu, så här drygt två månader efter förlossningen. Julen mest. Alla ska vara så jävla glada och tindra med ögonen hela tiden. Nej, jag är inte där. Inte i år. Inte helt. Fick nått halvt psykbryt på första advent som slutade i flera timmars gråtande. Andra advent gick dock bättre. Jag hoppas jag kan njuta av resten av julen ändå. Det är ju som det är. Jag kan inte ändra på något. Hur mycket jag än vill.

Men just nu vill jag mest snabbspola tiden. Nått år eller två framåt. Jag hoppas verkligen att vi då har fått vårt första levande barn att fira jul med.

bild ]]>
http://leviochjack.se/2013/12/09/motstand/feed/ 4
Andras lycka http://leviochjack.se/2013/11/08/andras-lycka/ http://leviochjack.se/2013/11/08/andras-lycka/#comments Fri, 08 Nov 2013 21:47:58 +0000 http://leviochjack.se/?p=194 Read more »]]> En bekant har fått tvillingar. Jag var rädd för att det skulle bli jobbigt att få veta det.

Senaste dagarna har jag börjat att tänka mer och mer på vad som faktiskt har hänt och för första gången känns det faktist verkligt. Det var verkligen på riktigt. Det var verkligen vi som var på det där ultraljudet. Det var verkligen vi som låg där och tog farväl av våra döda barn.

Det kunde ha varit vi, men det var en bekant som fick lägga upp en bild på Facebook, inte vi. Och det känns inte bara okej, jag blev genuint glad av att se att det faktiskt kan gå bra.

]]>
http://leviochjack.se/2013/11/08/andras-lycka/feed/ 0
Nyansera http://leviochjack.se/2013/11/04/nyansera/ http://leviochjack.se/2013/11/04/nyansera/#comments Mon, 04 Nov 2013 21:28:06 +0000 http://leviochjack.se/?p=189 Read more »]]> Ni är många som tycker att vi (jag?) ska prata med någon. Ett proffs. Och jag vill bara att ni ska veta att om jag tror att det behövs så kommer jag kontakta någon. Men jag har familj och vänner att prata med och jag och Hjalmar har varandra. Det räcker just nu. Och det är inte för att jag skäms eller inte tror på terapi eller så, jag har gjort mina vändor hos psykologer och det funkar att prata av sig.

Men det känns inte aktuellt just nu. Och bloggen ger ju inte er hela bilden. Det blir oftast att jag skriver här just när det känns väldigt jobbigt. Jag är glad också, för det mesta faktiskt. Jag funkar fint med tanke på det som hänt. Vi funkar fint. Jag gillar mitt liv. Jag går till jobbet och det är kul. Jag uppskattar saker. Jag är inte inne i en depression, eller på väg dit.

Det jag däremot vet redan nu är att när jag blir gravid nästa gång så kommer jag gå till en psykolog så mycket jag bara hinner och får. För det kommer förmodligen att vara en helt annan typ av påfrestning. Att inte veta. Att inte kunna kontrollera hur det ska sluta. I dag så vet jag att det värsta redan har hänt Levi och Jack. Det kan inte bli värre. Det är ingen ovisshet. Det är något vi kan bearbeta. Det är en annan typ av känslor.

]]>
http://leviochjack.se/2013/11/04/nyansera/feed/ 3
Missförstånd http://leviochjack.se/2013/11/04/missforstand/ http://leviochjack.se/2013/11/04/missforstand/#comments Mon, 04 Nov 2013 20:53:39 +0000 http://leviochjack.se/?p=184 Read more »]]> Det blev en fin helg till slut. Fredagen började väl inte direkt bra, trots att det var en ledig dag, eftersom jag inte kunde sluta gråta. Det var som om allt hade byggts upp, samlats i kroppen och var tvunget att komma ut. NU! Ångest, besvikelse, ilska, sorg. Allt. Så jag grät när jag somnade natten innan, jag grät när jag gick upp, när jag gjorde frukost, när jag till slut gav mig ut och sprang för att jag kände att ”om jag inte får röra på mig nu så exploderar jag!”. Så jag grät i fem kilometer. Jag grät när jag stannade till vid utegymmet och körde lite övningar. En främmande kille som också tränade samtidigt såg bekymrad ut och frågade hur det egentligen var med mig. Jag svarade bara att det var okej. Vad ska man säga?

Men efter träningen släppte det. Och lugnet la sig i kroppen och i huvudet. Resten av dagen blev en trevlig social-frossa och jag träffade både Anna (som ska ha barn vilken dag som helst, spännande!) och senare på kvällen var jag på middag med Monica och Johanna. Det var precis vad jag behövde. Vänner. Skratta lite. Och prata om allt möjligt. Resten av helgen umgicks jag och Hjalmar på ett sånt där skönt sätt, där vi bara gjorde ingenting, och det var fantastiskt.

Måndag nu igen. De bra nyheterna är att jag tror att jag äntligen (!) har slutat blöda. Varsågod för info. De dåliga nyheterna är att Hjalmar kontaktade vår kurator för att höra exakt var barnen ligger om vi vill åka dit och tända ett ljus och även var våra bilder som sjukhusfotografen tog har tagit vägen? Ja ni, det visar sig att kuratorn kom ihåg fel vad vi sa den där dagen när de föddes (att vi ville att de skulle kremeras och begravas i minneslunden vid sjukhuset) och hon har gått runt och väntat på att vi ska höra av oss för att berätta hur vi vill att de ska begravas. Pojkarna ligger alltså fortfarande kvar i sin lilla kista. På sjukhuset. I ett jävla kylskåp.

Jag orkar inte ens bli förbannad. Jag blir bara…trött.

]]>
http://leviochjack.se/2013/11/04/missforstand/feed/ 1
Jag undrar http://leviochjack.se/2013/10/31/jag-undrar/ http://leviochjack.se/2013/10/31/jag-undrar/#comments Thu, 31 Oct 2013 20:29:52 +0000 http://leviochjack.se/?p=182 Jag undrar hur pojkarna dog. Direkt efter operationen? Eller tog det flera timmar? Fick de syrebrist och kämpade? Fick de hjärtsvikt eller slutade hjärtat bara att slå? Jag undrar om de hann känna något? Jag undrar om det gjorde ont.

]]>
http://leviochjack.se/2013/10/31/jag-undrar/feed/ 4
Flykt? http://leviochjack.se/2013/10/31/flykt/ http://leviochjack.se/2013/10/31/flykt/#comments Thu, 31 Oct 2013 16:32:51 +0000 http://leviochjack.se/?p=178 Read more »]]> Nej, det är ingen bra dag i dag. Som alltid när något riktigt jobbigt har hänt mig i livet (och den akuta chockfasen är över) så känner jag en väldig rastlöshet. Ett stort behov av förändring. Jag vill flytta, byta jobb, åka på semester, klippa lugg eller vad som helst bara det HÄNDER något. Nu!

Som om det kommer att kännas bättre då, som om inte problemet skulle följa med…

Nej, det skulle inte förändra någonting. Jag vet det. Och det kanske är därför jag just nu har känslan av att ingenting spelar någon roll? En slags ”äh”-attityd. En lätt destruktivitet. Som om jag vill vara 20 år igen och inte ha något ansvar eller bry mig om framtiden. Som om jag fått en andra ”chans” att vara ung och oansvarig nu när jag inte fick bli mamma?

Så jag känner för att supa mig riktigt full, dansa på någon klubb till det blir morgon, och sen gå hem och sova bort hela dagen. Jag känner för att köpa något riktigt dyrt och onödigt. Jag känner för att göra något galet som kontrollerade och ordningsamma jag aldrig skulle göra.

Jag har också fått tillbaka suget efter allt som är mindre bra. Med full kraft. Jag längtar efter rödvin hela tiden och vill bara äta godis, socker och annat skit som inte är bra för kroppen. Jag dricker sådana kopiösa mängder kaffe dagligen att det är löjligt – och ändå vill jag bara ha mer. Och jag orkar inte ens bry mig om att det garanterat kommer resultera i magkatarr snart. Jag orkar inte bry mig om någonting. Jag vill bara fly.

 

 

]]>
http://leviochjack.se/2013/10/31/flykt/feed/ 1